Skip to content

Οι κυβερνητικές προτάσεις στη σύσκεψη των αρχηγών

16 Δεκεμβρίου 2009

Πρόταση δέκα σημείων για την καταπολέμηση της διαφθοράς παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, στην οποία επικράτησε σε γενικές γραμμές κλίμα συναίνεσης και συμφωνίας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε εθνικό θέμα ύψιστης προτεραιότητας την διαφθορά και τόνισε ότι η αντιμετώπισή της και η προώθηση της διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου βίου αποτελεί προσωπική του πεποίθηση.

Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι η ανάγκη αντιμετώπισης της διαφθοράς είναι επείγουσα, γιατί συνιστά κεντρικό παράγοντα δημιουργίας και διόγκωσης του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, εμποδίζει την αναπτυξιακή προσπάθεια καθώς πνίγει τις δημιουργικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και επιβραβεύει όσους παρασιτούν σε βάρος του δημοσίου.

Όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή και οδηγεί σε όξυνση των κοινωνικών αδικιών καθώς αποτελεί το όπλο των ισχυρών ενώ υπονομεύει την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Οι προτάσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός αφορούν:

– Τη διαφάνεια στο πολιτικό χρήμα με αλλαγή του νόμου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών. Τα πολιτικά κόμματα θα βασίζονται κυρίως στη δημόσια χρηματοδότηση ενώ η ιδιωτική θα πρέπει να προέρχεται από τα μέλη και τους φίλους, κάθε εισφορά θα είναι ονομαστική και θα διεκπεραιώνεται μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

– Θα αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής ελέγχου της Βουλής και η πλειοψηφία της δεν θα είναι βουλευτές, ώστε να μπορεί να γίνεται αξιόπιστος πραγματικός έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών και των κομμάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση θα προτείνει τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής η οποία θα αναλάβει τη σχετική ευθύνη.

– Θα αναμορφωθεί ο θεσμός του πόθεν έσχες και προτείνεται να υπάρχουν πραγματικές συνέπειες για όσους δηλώνουν ψευδή στοιχεία εν γνώση τους. Θα προβλέπεται επίσης και η δήμευση υπέρ του δημοσίου των περιουσιακών στοιχείων που δεν δηλώθηκαν στη δήλωση του πόθεν έσχες.

– Θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα με τρόπο ώστε να περιορίζει δραστικά τις εκλογικές δαπάνες.

Η διαφάνεια, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της διοίκησης στα δημόσια έργα τις προμήθειες και στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη να επεκταθούν τα μέτρα και στη λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως τόνισε, θα υπαχθούν όλοι ανεξαιρέτως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον προληπτικό έλεγχο του ελεγκτικού Συνεδρίου ενώ θα εισαχθεί και ο θεσμός του Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχείρησης σε κάθε ΟΤΑ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός προωθείται η διαφάνεια στη νομοθέτηση σε όλα της τα στάδια. Μεταξύ όσων θα περιληφθούν στην κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι η διπλή ανάγνωση των σχεδίων νόμου στις κοινοβουλευτικές επιτροπές με τις δύο αναγνώσεις να έχουν χρονική απόσταση μεταξύ τους. Επίσης θα καταργηθεί η δυνατότητα υποβολής τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση των νομοσχεδίων στις Κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρόταση του κ. Παπανδρέου να δοθεί η δυνατότητα και στην αντιπολίτευση να αποφασίζει για τη σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών, η οποία θα γίνεται με τη συγκέντρωση 120 ψήφων έναντι των 151 σήμερα.

Ένα ακόμα πρόβλημα που πρότεινε ο πρωθυπουργός να αντιμετωπιστεί είναι αυτό της πολυνομίας. Επείγοντα χαρακτήρα έδωσε ο κ. Παπανδρέου στη νομοθεσία για την πολεοδομία, το περιβάλλον και τη φορολογία.

Παράλληλα όπως τόνισε θα προχωρήσει ο έλεγχος της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή η οποία θα παρακολουθεί τη ροή των πιστώσεων ανά υπουργείο και θα ελέγχει την τήρηση της αρχής της ειλικρίνειας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη διαφάνεια στα Μέσα Ενημέρωσης όπου πρέπει να υπάρξει πλήρης έλεγχος της ροής του χρήματος και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ ταυτόχρονα με την καθιέρωση πλαισίου υγιούς ανταγωνισμού.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε επίσης τρόπους για την αναβάθμιση του ρόλου του Κοινοβουλίου που είναι προϋπόθεση, όπως τόνισε, για να δημιουργηθούν και οι απαραίτητες δικλείδες ελέγχων και ισορροπιών μεταξύ των εξουσιών. Για το σκοπό αυτό θα ενισχυθεί η λειτουργία των επιτροπών της Βουλής ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αναβάθμιση της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας.

Πού «στέκονται» οι πολιτικοί αρχηγοί

Κατ’ αρχήν συμφωνία αλλά και επιμέρους διαφωνίες, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Τις προτάσεις της ΝΔ κατά της διαφθοράς παρουσίασε, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς.
«Η συμμετοχή μας στη συζήτηση δεν σημαίνει και συναίνεση» δήλωσε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι τα θέματα που συζητήθηκαν πόρρω απέχουν από την καταπολέμηση της διαφθοράς και ότι ουσιαστικά δεν έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις. Η κ. Παπαρήγα έδωσε αργότερα συνέντευξη Τύπου αναλύοντας τις θέσεις του κόμματος

Ικανοποιημένος από τη συζήτηση φάνηκε σε γενικές γραμμές ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος ζήτησε να γίνουν και άλλες τέτοιες συναντήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για περισσότερα θέματα.

Πλαίσιο πέντε αξόνων για την καταπολέμηση της διαφθοράς κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σημείωσε ότι υπήρξε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ουσιαστική συζήτηση.

Advertisements

From → Πολιτική

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: