Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»

15 Δεκεμβρίου 2009

Κύμα σαρωτικών αλλαγών στη χώρα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, οι οποίος εξήγγειλε σειρά μέτρων για την ταχεία αναμόρφωση του κράτους και εξυγίανση της οικονομίας, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η φορολόγηση κατά 90% (!) στα μπόνους των στελεχών των ιδιωτικών τραπεζών (τα στελέχη των κρατικών τραπεζών δεν θα πάρουν μπόνους), πλαφόν στους μισθούς υψηλόβαθμων στελεχών στις ΔΕΚΟ, περικοπή δαπανών για επιδόματα στο Δημόσιο, επαναφορά της λίστας στα φάρμακα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη συστράτευση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, προκειμένου να επιτευχθούν μεγάλες ανατροπές μέσα στη χώρα.

«Θα πάρουμε αποφάσεις και άμεσα», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, θα μπορούσαμε να απλώναμε τις δύσκολες αποφάσεις μέσα στην 4ετία, αλλά δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια.

«Μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που δεν πήραμε δεκαετίες ολόκληρες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Εχουμε απαξιώσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα… Αντί να αναπτύξουμε ό,τι καλύτερο είχαμε, το εκποιήσαμε, το ιδιοποιηθήκαμε, το πουλήσαμε το καταχραστήκαμε», επεσήμανε.

Αυτό που διακυβεύεται σήμερα, τόνισε, είναι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, τα οποία τίθενται υπό αμφισβήτηση όσο μεγαλώνει το χρέος της.

Το σύνθημά μας «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι όσο ποτέ επίκαιρο. Μπορούμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία για μια πολύ διαφορετική Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός.

Εγκληματική η διαχείριση του εθνικού πλούτου, του δημοσίου τομέα από την προηγούμενη κυβέρνηση, τόνισε. «Πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι χρόνια προβλήματα»,είπε ο πρωθυπουργός, τα οποία όμως έγιναν κανόνας με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το κράτος, ο ευρύτερος δημόσιος τομέας είναι αιχμάλωτος συμφερόντων. Μόνος μας δρόμος είναι μια νέα διακυβέρνηση στη χώρα…

Ξεκινάμε να συγκρουστούμε με αντιλήψεις του παρελθόντος. «Στόχος μας είναι μια Ελλάδα των αξιών», τόνισε.

Οδικός Χάρτης

Δύσκολες αποφάσεις περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οδικός χάρτης του ερχόμενου τριμήνου, ο οποίος πρέπει παράλληλα να αποτελέσει οδικό χάρτη της επόμενης δεκαετίας, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας.

Στην προσπάθειά της αυτή η Ελλάδα έχει πολλούς αμφισβητίες, είπε ο κ. Παπανδρέου. «Ως Έλληνας ως πατριώτης θέλω να τους διαψεύσουμε», δήλωσε καλώντας τους κοινωνικούς φορείες ως πρωθυπουργός της χώρας «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και μάλιστα με τρόπο που θα αλλάζει ριζικά την Ελλάδα».

Διότι, όπως τόνισε, δεν αρκεί η βούληση μιας κυβέρνησης. Είναι πάντως στη μοίρα του ΠΑΣΟΚ της παράταξης να αναλαμβάνει τις τύχες της χώρας στα δύσκολα, δήλωσε ο κ. Παπανδρέου κάνοντας αναφορές στο 1981, το 1993 και την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

«Είναι η ώρα να δώσουμε τα χέρια να πάμε όλοι μπροστά. Γι’ αυτό κάλεσα όλους τους κοινωνικούς φορείς… Ζητώ από όλους, συνδικαλιστές, επιχειρηματίες, πολίτες, να κάνουν το καθήκον τους», δήλωσε τονίζοντας ότι «θέλουμε συμμάχους στην προσπάθειά μας για να αλλάξουμε την Ελλάδα και σύμμαχοί μας δεν μπορεί να είναι άλλοι από τους πολίτες, τους εργαζόμενους, τις υγιείς επιχειρήσεις».

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, «πολλές επιλογές θα είναι επώδυνες και πρέπει να ξεβολευτούμε όλοι από πρακτικές που σε ευνομούμενα κράτη απλά δεν θα υπήρχαν».

«Ήρθαμε να στήσουμε το κοινωνικό κράτος κι όχι να το γκρεμίσουμε, να καταργήσουμε προνόμια για να προστατέψουμε δικαιώματα του συνόλου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση ανέλαβε στη δυσκολότερη στιγμή της μεταπολίτευσης», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Ανάπτυξη

Αναφερόμενος στο θέμα της ανάπτυξης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010 θα αλλάξει ο αναπτυξιακός νόμος, με απώτερο στόχο την προσέλκυση παραγωγικών, επενδυτικών κεφαλαίων και τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη.

Θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για να αρθούν τα αντικίνητρα και τα εμπόδια που υπάρχουν σήμερα σε ό,τι αφορά τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Επίσης, προανήγγειλε τη δημιουργία ενός Ταμείου Αναχρηματοδότησης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2010, το οποίο θα συμμετέχει από κοινού με ιδιωτικά κεφάλαια σε βιώσιμα αναπτυξιακά έργα.

Αστικές αναπλάσεις, διαχείριση αποβλήτων, τεχνολογίες αιχμής θα συμβάλλουν, όπως είπε, στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο στόχο της ανασύστασης του κοινωνικού κράτους

«Ξεκινήσαμε ήδη έναν μεγάλο διάλογο για το ασφαλιστικό, για να εγγυηθούμε τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να εγγυηθούμε τις μελλοντικές συντάξεις», τόνισε.

Δημοσιονομικά

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε, είναι κρίσιμη η επιτυχία στους δημοσιονομικούς στόχους της χώρας. «Με τον προϋπολογισμό του 2010 κάνουμε ένα πρώτο βήμα», είπε ο πρωθυπουργός θέτοντας ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2010, δηλαδή σχεδόν 8 δισ. ευρώ, ισόποσα από μείωση σπατάλης και ενίσχυση των φορολογικών εσόδων.

Μακροπρόθεσμα, είπε, στόχος είναι το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το ανώτατο όριο του 3% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στη συνθήκη του Μάαστριχτ, πριν το τέλος της πρώτης τετραετίας του ΠΑΣΟΚ.

«Ξεκινάμε με 9% το 2010, κάτω από το 7% το 2011 κ.ο.κ.», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τον οποίο και το δημόσιο χρέος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2012 και μετά.

Περικοπή δαπανών

Κλειδί στην επίτευξη των στόχων αυτών είναι η μείωση καταναλωτικών δαπανών του κράτους κατά 25%. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση προχωρά σε αναστολή προσλήψεων για το 2010 (με εξαίρεση Παιδεία-Υγεία και Ασφάλεια), ενώ παράλληλα οι μισθολογικές αυξήσεις στο Δημόσιο θα καλύπτουν τον πληθωρισμό.

Επιπλέον, θα περικοπούν οι δαπάνες για επιδόματα στο Δημόσιο, θα κλείσουν πολλά γραφεία του ΕΟΤ στο εξωτερικό, θα κλείσουν όλα τα γραφεία Τύπου στο εξωτερικό, με ενσωμάτωσή τους στις πρεσβείες, θα τεθούν πλαφόν στις αμοιβές διευθυντικών στελεχών σε ΔΕΚΟ και θα μειωθούν τουλάχιστον κατά 10% οι αμοιβές που ισχύουν σήμερα για τα διευθυντικά στελέχη των ΔΕΚΟ.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στους υπουργούς να καταρτίσουν ως τα τέλη Ιανουαρίου προϋπολογισμούς με βασική προϋπόθεση τη μείωση των δαπανών.

Τραπεζικά μπόνους

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στις τράπεζες, λέγοντας ότι στα κρατικά πιστωτικά ιδρύματα δεν θα δοθούν φέτος μπόνους.

Όσον αφορά τις ιδιωτικές τράπεζες, είπε ο κ. Παπανδρέου, «δεν μπορούμε να τις υποχρεώσουμε να μην δώσουν μπόνους», αλλά μπορούμε, είπε, να φορολογήσουμε τα μπόνους των στελεχών τους κι αυτό θα το κάνουμε με συντελεστή 90%.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξήγγηλλε διπλογραφικό σύστημα καταγραφής προμηθειών σε όλα τα νοσοκομεία το πρώτο 6μηνο. Όλες οι προμήθειες, είπε, θα γίνονται με διαδικασίες στο Διαδίκτυο.

Ο ίδιος προανήγγειλε επαναφορά της λίστας για τα φάρμακα και είσοδο ορκωτών ελεγκτών στα ασφαλιστικά ταμεία.

Επίσης, εξήγγειλλε την ίδρυση ενιαίας αρχή πληρωμής στο Δημόσιο έως τα μέσα του 2010, μηνιαίο έλεγχο προγραμματισμού των δαπανών στα υπουργεία, ενώ και η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα αναρτάται στο Διαδίκτυο ώστε να ελέγχεται και από τους ίδιους τους πολίτες.

Φορολογία

Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στην φορολογική μεταρρύθμιση που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο εξήγγειλλε:

Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς
Κατάργηση του κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα
Λογιστικό προσδιορισμό όλων των εισοδημάτων
Ηλεκτρονική παρακολούθηση της αγοράς καυσίμων για την πάταξη του λαθρεμπορίου
Ενιαία και επαγγελματική διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων
Έλεγχο πόθεν έσχες σε όλους τους εφοριακούς και παύση καθηκόντων για όσους παρατυπούν.
Ασφαλιστικό

Με αφορμή το ασφαλιστικό, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα των μεταναστών.

«Εχουμε ένα τεράστιο απόθεμα εργατικού δυναμικού που απασχολούμενο λάθρα στερεί πόρους από το ασφαλιστικό σύστημα», επεσήμανε, τονίζοντας ότι «οι εργασιακοί και ασφαλιστικοί νόμοι αφορούν και τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα».

Δεν θα χάνει την άδεια ο μετανάστης όταν δεν πληρώνει εισφορές ο εργοδότης.

Παιδεία-Υγεία

Στον τομέα της Υγείας, ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της σπατάλης στις προμήθειες των νοσοκομείων ενώ και στην Παιδεία, είπε, είναι πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν

Δεν μπορεί, είπε ο κ. Παπανδρέου, κατρακυλάμε στους εκπαιδευτικούς δείκτες, να μιλάμε για δωρεάν παιδεία όταν η οικογένεια πληρώνει φροντιστήρια, να είναι η παιδεία μας ασύνδετη με το παραγωγικό μοντέλο που σχεδιάζουμε.

Τα χρήματα του ελληνικού λαού για το κοινωνικό κράτος θα χρησιμοποιηθούν σωστά, διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να εξυγιανθεί το ίδιο το κράτος με την καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων.

Διαφθορά

Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε οριστικό τέλος στις προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και στις ψευδεπίγραφες αναθέσεις έργων.

Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο πρόβλημα της διαφθοράς. «Είπαμε όχι άλλα Βατοπέδια γιατί δεν αντέχει άλλα η οικονομία, η δημοκρατία και μας προσβάλλουν… Κάθε ευρώ που φεύγει από το Δημόσιο ταμείο θα είναι ορατό σε δημόσιο έλεγχο».

Επόμενο βήμα, είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι ο νέος εκλογικός νόμος «για να χτυπήσουμε εκλογικές δαπάνες, μαύρο πολιτικό χρήμα και πάσης φύσεως διαμεσολαβητές».

Τέλος, τόνισε, απαιτείται η οικοδόμηση ενός κράτους που θέτει τον πολίτη στο επίκεντρο. Αυτή είναι η νέα αρχιτεκτονική στην κεντρική και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

«Η διαφθορά βεβαίως είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κράτους και θα λάβουμε μέτρα κατά του οικονομικού εγκλήματος κατά των μεγάλων περιπτώσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίας», δήλωσε ο κ. Παπανδρέπου, τονίζοντας ότι σε αυτό θα έχει κεντρικό ρόλο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα έχει συγκεκριμένους στόχους το 2010 στους παρακάτω τομείς:

Καταπολέμηση της μάστιγας της λαθρεμπορίας καυσίμων που φέρεται να κοστίζει 5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο ετησίως.

Καταπολέμηση της διαφθοράς στα νοσοκομεία και του οργανωμένου εγκλήματος

πηγή : Ημερησία

Advertisements

From → Πολιτική

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: