Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίθεση Σαμαρά στους νεοφιλελεύθερους

11 Δεκεμβρίου 2009

Σαφείς αποστάσεις από τις νεοφιλελεύθερες απόψεις που είχαν εκφραστεί στο παρελθόν και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας από κορυφαίους πρώην υπουργούς πήρε χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς. Στην πρώτη του δημόσια ευρωπαϊκή εμφάνιση στο εκλογικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Βόννη, ο κ. Σαμαράς παρουσίασε ένα άλλο, κεϊνσιανής προέλευσης, μοντέλο οικονομικής πολιτικής.
Με σαφή στόχο να αναδείξει τις διαφορές του από βασικά σημεία της πολιτικής που ακολούθησαν οι υπουργοί Οικονομίας επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Καραμανλή, επιτέθηκε στις νεοφιλελεύθερες λογικές, καυτηρίασε την ασυδοσία των αγορών και υπεραμύνθηκε του ρυθμιστικού ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει το κράτος.

Ο κ. Σαμαράς, αν και τήρησε διακριτές αποστάσεις από την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε η ΝΔ, υπερασπίστηκε επί της ουσίας τις κυβερνήσεις του κ. Καραμανλή, επιτιθέμενος προσωπικά και με οξύτητα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , δηλώνοντας με σαφή τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει ως άλλοθι το χθες, αλλά να βρει λύσεις στα προβλήματα που έχουν ανακύψει.

Ενώπιον περίπου 1.500 συνέδρων που τον χειροκρότησαν στο τέλος της ομιλίας του, πλην του πρωθυπουργού των Σκοπίων κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, ο κ. Σαμαράς υπερασπιζόμενος τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» που προβάλλει με ένταση επιτέθηκε στους «ακραίους φιλελεύθερους», όπως είπε, προτάσσοντας τον ρόλο του κράτουςρυθμιστή στο πλαίσιο της αποκαλούμενης «κοινωνικής οικονομίας της αγοράς».

Αν και η ομιλία του ήταν στο εξωτερικό, τα μηνύματα ήταν σαφή, με αποδέκτες στο εσωτερικό της χώρας και ειδικά εντός του κόμματός του, με την επισήμανση ότι οι ελεύθερες αγορές δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα, ειδικά εν μέσω και της οικονομικής κρίσης. «Η απαίτηση ανταγωνιστικότητας δεν επιτυγχάνεται αυτόματα μόνο από τις δυνάμεις της αγοράς. Χρειάζεται ένας εξωτερικός παράγοντας, που ρυθμίζει την οικονομία, εξαλείφει τις στρεβλώσεις των αγορών, αποθαρρύνει αθέμιτες πρακτικές και επιβάλλει κοινά αποδεκτούς κανόνες.Αυτόν τον ρόλο μπορεί να τον διαδραματίσει μόνο το κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά.

O κ. Σαμαράς αρνήθηκε το κράτος-επιχειρηματία, που – όπως διευκρίνισε- επιθυμούν οι Σοσιαλιστές, αλλά και την ανυπαρξία του κράτους που παραμένει απαθές, όπως προτείνουν οι ακραίοι φιλελεύθεροι, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του. «Θέλουμε το κράτος να αναμειγνύεται συνετά, αλλά και αποφασιστικά, με τη ρύθμιση της οικονομικής δραστηριότητας, την παρακολούθηση των αγορών και την εφαρμογή των κανόνων, με σαφή στόχο να αποκαθιστά τους κανόνες ανταγωνισμού. Αλλά και τη συμπαράσταση στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, αποκαθιστώνταςέτσιτην κοινωνική συνοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας για την κοινωνική οικονομία της αγοράς ή αλλιώς κοινωνικό φιλελευθερισμό, έδωσε έμφαση στη «διάχυση» ευκαιριών και ευημερίας. «Οπότε χρειάζεται να κάνουμε πλέον εκτενείς “επιδιορθώσεις” στο οικονομικό μας μοντέλο και στους ρυθμιστικούς μας μηχανισμούς. Ιδιαίτερα στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Οι μεσαίες τάξεις των κοινωνιών μας χτυπήθηκαν άσχημα» ανέφερε και μίλησε για την ανάγκη να στηριχθεί η μεσαία τάξη.

Η επισήμανση στη μεσαία τάξη, η οποία επλήγη σημαντικά τα τελευταία χρόνια από τις ακολουθούμενες πολιτικές, έχει καθοριστική σημασία για τον κ. Σαμαρά που έριξε και γέφυρες σε όσους επιρρίπτουν ευθύνες και στα κοινοτικά όργανα λέγοντας: «Η καλύτερη εγγύηση δημοκρατίας είναι ένα μη γραφειοκρατικό εθνικό κράτος δικαίουστο πλαίσιο μιας μη γραφειοκρατικής Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Η επιλογή του κ. Σαμαρά θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επιχειρεί να επαναπροσεγγίσει τους ψηφοφόρους της ΝΔ που είχαν δυσαρεστηθεί με την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε επί ημερών του κ. Καραμανλή. Υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι όσο πιο γρήγορα η ΝΔ ταυτίσει την πολιτική του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου με του προκατόχου του κ. Γ. Αλογοσκούφη τόσο πιο γρήγορα θα ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος συνοδεύεται από πολυμελή αντιπροσωπεία της ΝΔ, συναντήθηκε με τον επανεκλεγέντα χθες στο τιμόνι του ΕΛΚ κ. Βίλφρεντ Μαρτένς, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα κ.ά. Χθες το βράδυ συνομίλησε με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων και κομματικά στελέχη της ΝΔ, ενώ σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με ηγέτες της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, όπως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο αρχηγός της ισπανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Μανουέλ Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ κ.ά. Αναταραχή για τους υποψήφιους δημάρχους
Εσωκομματική αναταραχή ανέκυψε μετά τις τελευταίες αποφάσεις του κ. Αντ. Σαμαρά για τα κρίσιμα πόστα στο κόμμα της ΝΔ. Ηδη στο παρασκήνιο έχουν αρχίσει να υποβόσκουν γκρίνια και διαμαρτυρίες για τις επιλογές του κ. Σαμαρά, αμφισβητώντας του ουσιαστικά το «προεδρικό δικαίωμα» να αξιοποιήσει όσους τον στήριξαν σε θέσεις ευθύνης. «Αξιοποιούνται οι “σαμαρικοί”» λένε ορισμένοι βουλευτές, αλλά στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει λογική αποκλεισμών και αυτό φαίνεται και από τις κινήσεις του νέου προέδρου, τόσο από τις επαφές που κάνει εσωκομματικά όσο και από τους ρόλους που θα αναθέσει σε πολλά στελέχη στη «σκιώδη κυβέρνηση». Μάλιστα, φίλα προσκείμενοι στον κ. Σαμαρά βουλευτές έλεγαν ότι είναι λογικό στην «προεδρική φρουρά» να χρησιμοποιηθούν έμπιστα στελέχη. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν βουλευτές που επιμένουν ότι θα επιχειρηθούν εκκαθαρίσεις εσωκομματικά, αν και ο νέος γραμματέας Συνδικαλισμού κ. Ι. Μανώλης τόνιζε ότι δεν υπάρχει λογική αποκλεισμών και από τη Ρηγίλλης μιλάνε για ενότητα και σύνθεση.

Ψυχρό εξάλλου παραμένει το κλίμα μεταξύ Ρηγίλλης και δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη , ο οποίος ξεκαθάρισε χθες ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τον δήμο, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο εσωτερικό της ΝΔ. «Ουδέν σχόλιον» αρκέστηκαν να πουν από τη Ρηγίλλης και βουλευτές εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους γιατί άνοιξε τόσο νωρίς θέμα δημοτικών εκλογών και χρισμάτων, ενώ ο κ. Σαμαράς δεν συμπλήρωσε ούτε δύο εβδομάδες στην προεδρία του κόμματος. Από την άλλη πλευρά, ο βουλευτής και νέος γραμματέας Αυτοδιοίκησης κ. Β. Μιχαλολιάκος αρνήθηκε ότι τον ενδιαφέρει ο Δήμος Πειραιώς και όπως λένε όσοι γνωρίζουν ο πρώην υφυπουργός θα διαχειριστεί τα χρίσματα και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα για τον ίδιο.

πηγή : ΤΟ ΒΗΜΑ

Advertisements

From → Πολιτική

Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: