Μετάβαση στο περιεχόμενο

«Γίναμε σκλάβοι της αντιπαράθεσής μας», τονίζει ο Αχμέτ Νταβούτογλου

4 Δεκεμβρίου 2009

Αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων εμφανίζεται ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γ.Παπανδρέου, παρά το γεγονός ότι δεν έλαβε την επίσημη απάντησή του στην επιστολή Ερντογάν.

«Γίναμε σκλάβοι της αντιπαράθεσής μας. Βασίσαμε όλη μας την εξωτερική πολιτική, κι εμείς κι εσείς, σε μία παρεξήγηση: ότι οι σχέσεις είναι μοιραία ανταγωνιστικές, ότι αν κάτι είναι καλό για τον έναν, τότε είναι οπωσδήποτε κακό για τον άλλο. Πρέπει να ελευθερωθούμε από αυτή την παρεξήγηση», τόνισε ο κ.Νταβούτογλου, σε συνέντευξή του στα «Νέα».

«Πρέπει να πάψουμε να σπαταλάμε ενέργεια και χρήματα σε μία κούρσα εξοπλισμών και αντιπαράθεσης. Σας διαβεβαιώ ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν πάψει πια να είναι για μας το θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής», πρόσθεσε ο κ. Νταβούτογλου, τονίζοντας ότι «η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου από τη δεκαετία του ’50 ήταν και άχρηστη και περιττή. Έβλαψε και τις δύο χώρες».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Γ.Παπανδρέου. «Ο κ.Παπανδρέου είναι ένας άνθρωπος με όραμα. Το ίδιο και ο κ.Ερντογάν. Και εντυπωσιάστηκα, διαπιστώνοντας σήμερα ότι το όραμα αυτό για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις συμπίπτει σε πολλά σημεία».

Για το ακανθώδες ζήτημα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο ο κ.Νταβούτογλου τόνισε: «Το Αιγαίο είναι η κοινή μας θάλασσα. Η γεωγραφία του είναι περίπλοκη. Θέτει πολλά συγκεκριμένα θέματα υφαλοκρηπίδας, θαλασσίων διόδων, διαδρόμων αεροπλοΐας κλπ. Ως ακαδημαϊκός αρνούμαι να πάρω θέσει αν η μία πλευρά έχει δίκιο και η άλλη άδικο».

Για το Κυπριακό υποστήριξε «μια λύση βιώσιμη, δίκαιη, που να ενώνει το νησί, να εγγυάται τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων και να σέβεται τις παραμέτρους του ΟΗΕ, την προοπτική της συνύπαρξης Ελλάδας, Τουρκίας και ενωμένης Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη».

Το ζήτημα της… επιστολής

Ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, άφησε προς το παρόν στο συρτάρι την απαντητική επιστολή προς τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ έλαβε προφορική απάντηση σε όλα τα θέματα που είχαν τεθεί στην επιστολή Ερντογάν, ενώ η επίσημη απάντηση αναμένεται να φτάσει στην Αγκυρα δια της διπλωματικής οδού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», στο κείμενο της απαντητικής επιστολής, έκτασης περίπου δυόμισι σελίδων, δεν γίνεται αναφορά μόνο στα θέματα που έθεσε η τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές, οι κκ. Παπανδρέου και Νταβούτογλου εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνεχιστεί το πνεύμα συνεργασίας που υπήρξε ανάμεσα στις δύο χώρες την περίοδο 1999-2004, ενώ ερωτηθέντες για την απαντητική επιστολή σημείωσαν ότι αυτό θα γίνει τις επόμενες ημέρες, καθώς η ελληνική πλευρά «δεν βιάζεται».

Παράλληλα, με βάση τις ίδιες πηγές, η Αθήνα επιμένει πως η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί παρά το γεγονός ότι υπάρχουν υποχρεώσεις της Τουρκίας προς κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν έχουν υλοποιηθεί.

πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

From → Πολιτική

Σχολιάστε

Σχολιάστε