Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κοινή δήλωση Παπανδρέου – Μπερίσα – Γκρούεφσκι για το περιβάλλον

28 Νοεμβρίου 2009

Στην υπογραφή συμφωνίας στις 2 Φεβρουαρίου 2010 πρόκειται να προχωρήσουν η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ σχετικά με την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής της λεκάνης των Πρεσπών, σύμφωνα με την κοινή δήλωση Παπανδρέου, Μπερίσα και Γκρούεφσκι, μετά την άτυπη τριμερή συνάντησή τους, στην Πύλη Πρεσπών.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι οι τρεις χώρες δεσμεύονται για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς τους συνεργασίας, προκειμένου να ενταθεί η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, να προληφθεί, ελεγχθεί και μειωθεί η ρύπανση που επηρεάζει την περιοχή των Πρεσπών, να προστατευθούν οι εδαφικοί πόροι από τη διάβρωση και την υποβάθμιση και να προστατευθεί, διατηρηθεί και προωθηθεί η βιώσιμη διαχείριση της βιοποικιλότητας της περιοχής, πάντα στα πλαίσια και με βάση την εδαφική ακεραιότητα, το κοινό όφελος και την καλή πίστη.

Επίσης, στην κοινή δήλωση των τριών πρωθυπουργών υπογραμμίζεται μεταξύ άλλων και η ένθερμη στήριξή τους σε μια συμφωνία στη διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στην Κοπεγχάγη.

Τα κύρια σημεία της κοινής δήλωσης των τριών πρωθυπουργών θα κοινοποιηθούν στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος επίτροπο της ΕΕ και τον πρωθυπουργό της Δανίας, όπου θα φιλοξενηθεί η διάσκεψη κορυφής του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο.

Ο έλληνας πρωθυπουργός είχε διμερείς συναντήσεις με τον Αλβανό ομόλογό του Σαλί Μπερίσα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι.

Συνάντηση με ροδακινοπαραγωγούς

Ενώ ο πρωθυπουργός βρισκόταν καθ’ οδόν προς τις Πρέσπες, στην είσοδο της Καστοριάς έτυχε υποδοχής από τις τοπικές αρχές και του παραδόθηκε υπόμνημα από ροδακινοπαραγωγούς της περιοχής οι οποίοι έχουν κλείσει τμήματα της Εγνατίας οδού.

Ο κ. Παπανδρέου έλαβε το υπόμνημα, σημείωσε ότι τα προβλήματα των των παραγωγών χρήζουν εξέτασης για την αντιμετώπιση τους, ενώ παρέπεμψε και στην προγραμματισμένη συνάντηση που θα έχουν οι παραγωγοί την Τετάρτη με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή.

Πηγή: nooz.gr

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: