Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξεκίνησε το πρόγραμμα οικιακής κομποστοποίησης από τον Δήμο Κορυδαλλού

27 Νοεμβρίου 2009

Μια νέα δράση ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον με στόχο της μείωση του όγκου των απορριμμάτων, προωθεί ο Δήμος Κορυδαλλού.

Μετά την πετυχημένη εφαρμογή της ανακύκλωσης που έχει μειώσει σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων, ξεκίνησε η εφαρμογή και οικιακής κομποστοποίησης που μπορεί να μειώσει τα οικιακά απορρίμματα που καταλήγουν στους ΧΥΤΑ από 26%- 38%, μεταβάλλοντας τα σε φυσικό λίπασμα.  

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά στον Κορυδαλλό και ήδη τοποθετούνται δωρεάν οι πρώτοι ειδικοί κάδοι σε δημότες που υπέβαλαν τη σχετική αίτηση.

Η οικιακή κομποστοποίηση είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος διαχείρισης οργανικών απορριμμάτων, την οποία μπορεί να εφαρμόσει ο κάθε ένας από εμάς στο χώρο του, με βασική προϋπόθεση να διαθέτει ένα μικρό κήπο.

Η διαδικασία βάζει σε λειτουργία μια ελεγχόμενη αποσύνθεση οργανικών υλικών σε ειδικούς κάδους από διάφορους μικροοργανισμούς με σκοπό την παραγωγή ενός πλούσιου φυσικού λιπάσματος.

 Έτσι τα υπολείμματα κουζίνας (λεμονόκουπες, φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά, φρούτα ή λαχανικά, τσόφλια αυγών, υπολείμματα από καφέ, βότανα κ.α) δεν πετιούνται.

Αναμειγνύονται με πριονίδια, πεσμένα φύλλα, τεμαχισμένα κλαδιά, κομμένο γρασίδι, ακόμα και στάχτη και μετατρέπονται σε πολύτιμο χούμο, μια σπουδαία τροφή για τα φυτά.

Με την τοποθέτηση του ειδικού κάδου στελέχη της υπηρεσίας πρασίνου ενημερώνουν αναλυτικά τους δημότες για τα απορρίμματα και τον τρόπο που κομποστοποιούνται, δίνεται φυλλάδιο με χρήσιμες πληροφορίες, καθώς και συσκευασία με ειδικούς μικροοργανισμούς, που επιταχύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης.

Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα γίνονται  στο γραφείο Αντιδημάρχου Πρασίνου και Καθαριότητας κ. Νίκου Χουρσαλά 210-49.90.515 και στην Υπηρεσία Πρασίνου 210-4990474- 5και 210 4990483.

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: