Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήμος Καβάλας: Ο Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής παρουσίασε τα έργα για τη διαχείριση νερού

24 Νοεμβρίου 2009

Δυο σημαντικά έργα που συμβάλουν στο εκσυγχρονισμό της ΔΕΥΑΚ αλλά και στην ορθολογικότερη διαχείριση του νερού, παρουσίασε ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο κεντρικό αντλιοστάσιο του Δήμου Καβάλας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αμισιανών του Δήμου Ελευθερούπολης.

Τα δυο έργα αφορούν την αντικατάσταση του Γενικού Πίνακα Χαμηλής Τάσης και την εγκατάσταση εφεδρικού Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους στο Κεντρικό Αντλιοστάσιο Ύδρευσης που θα τίθεται σε εφαρμογή κάθε φορά που υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, έτσι θα εξασφαλίζεται η συνεχιζόμενη και απρόσκοπτη λειτουργία του αντλιοστασίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την υδροδότηση της πόλης.

Ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε στην συνεχή προσπάθεια του Δήμου Καβάλας να παρέχει υγιεινό νερό στους δημότες, ενώ τόνισε τον αγώνα που έκαναν οι προκάτοχοί του ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα σύγχρονο σύστημα υδροδότησης. Υπογράμμισε ότι η μορφολογία της Καβάλα έχει ως αποτέλεσμα της ύπαρξη πολλών αντλιοστασίων για την εύκολη μεταφορά του νερού γεγονός όμως που συνεπάγεται ένα υψηλό κόστος γι’ αυτό και χαρακτήρισε την υδροδότηση της πόλης ως μια «δαπανηρή υπόθεση».

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΚ είναι μια επιχείρηση πρότυπο, που επενδύσει στο μέλλον, σέβεται το περιβάλλον και φροντίζει καθημερινά για την υγεία των καταναλωτών.

Στη σημασία και τα χαρακτηριστικά του έργου αναφέρθηκε ο τεχνικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Άγγελος Λογκάρης ενώ ο δημοσιογράφος Κώστας Παπακοσμάς μίλησε για την ιστορική πορεία του νερού.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν στα πρόσωπα των συγγενών τους οι δήμαρχοι που συνέβαλαν στην υδροδότηση της πόλης: Αθανάσιος Βαβαλέσκος, Δημήτριος Μούτσιος, Κωνσταντίνος Τσολάκης και Ευάγγελος Ευαγγελίου.

Παρόντες στην εκδήλωση ο βουλευτής Δημήτρης  Παπουτσής, ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Καβάλας και δήμαρχος Ελευθερούπολης Γιάννης Φιλόσογλου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλος Γεωργιάδης, ο εκπρόσωπος του βουλευτή Σάββα Εμινίδη, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί, νομαρχιακοί σύμβουλοι και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ.

Παρουσίαση των έργων:

 

1.  Αντικατάσταση Γενικού Πίνακα Χαμηλής Τάσης

 

2.  Εγκατάσταση εφεδρικού Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους

     στο Κεντρικό Αντλιοστάσιο Ύδρευσης

Ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός του Κεντρικού Αντλιοστασίου Ύδρευσης μετά από 36 χρόνια συνεχούς λειτουργίας εμφάνιζε συχνές βλάβες και προβλήματα στη συντήρησή του.

Ο γενικός πίνακας κίνησης και αυτοματισμού του αντλιοστασίου που ελέγχει τη λειτουργία των 4 αντλητικών συγκροτημάτων εμφάνιζε προβλήματα στη λειτουργία του όσον αφορά το διακοπτικό υλικό (αυτόματοι – χειροκίνητοι διακόπτες), τους ηλεκτρονόμους ισχύος αλλά και τα υπόλοιπα όργανα μέτρησης ηλεκτρικών και φυσικών μεγεθών που διέθετε.

Ο υποσταθμός υποβιβασμού τάσης που αποτελείται από δύο παραλληλισμένους μετασχηματιστές ισχύος και τα πεδία μέσης τάσης, εμφάνιζε προβλήματα στη λειτουργία των διακοπτικών του στοιχείων ενώ η κατάσταση των μετασχηματιστών, λόγω της φυσιολογικής γήρανσης αλλά και πιθανών υπερφορτίσεων και υπερτάσεων που μειώνουν το χρόνο ζωής τους, δεν εξασφάλιζε πλέον την ασφαλή λειτουργία τους με κίνδυνο τη μερική ή και γενική διακοπή της λειτουργίας του Κεντρικού Αντλιοστασίου Ύδρευσης.

Η έλλειψη  Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους αποτελούσε πρόβλημα στην περίπτωση που γίνονταν μεγάλης διάρκειας διακοπές ηλεκτροδότησης, προγραμματισμένες ή έκτακτες, λόγω βλαβών στα δίκτυα της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να προκαλούνται διακοπές στην υδροδότηση τμημάτων της πόλης.

Για τους λόγους αυτούς επιλέχθηκε να προταθεί για χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 2000 – 2006 ως άμεσης προτεραιότητας το έργο που εγκαινιάζεται σήμερα, προϋπολογισμού 545.020 € το οποίο κατασκευάσθηκε, μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό, από την εργοληπτική επιχείρηση Β. Στυλιανίδης & Σια Ε.Ε. αντί του ποσού των 320.946 €.

Η κατασκευή του υποέργου περιλαμβάνει:

  • Αντικατάσταση του Γενικού Πίνακα Χαμηλής Τάσης (ΓΠΧΤ) του Κεντρικού Αντλιοστασίου Ύδρευσης (ΚΑΥ).
  • Εγκατάσταση εφεδρικού Ηλεκτροπαραγωγού Ζεύγους (ΕΗΖ) 800kVA εξωτερικής τοποθέτησης.
  • Αντικατάσταση των τροφοδοτικών καλωδίων του ΓΠΧΤ από τον υποσταθμό μέσης τάσης (Υ/Σ-Μ/Τ) του ΚΑΥ.
  • Εγκατάσταση οργάνων διακοπής (αυτόματων διακοπτών) στην αναχώρηση των τροφοδοτικών καλωδίων από τον Υ/Σ-Μ/Τ για την προστασία αυτών.
  • Αντικατάσταση των παροχών των κινητήρων και υποπινάκων που τροφοδοτούνται από τον ΓΠΧΤ.
  • Εγκατάσταση ρυθμιστών στροφών (inverters) για την εκκίνηση και έλεγχο των τεσσάρων αντλιών του ΚΑΥ.
  • Εγκατάσταση κλιματιστικού μηχανήματος για την ακριβή ρύθμιση της θερμοκρασίας και της υγρασίας του χώρου εγκατάστασης του ΓΠΧΤ.

Με την ολοκλήρωση του έργου εξαλείφθηκαν τα προβλήματα που παρουσίαζε ο γενικός πίνακας κίνησης και αυτοματισμού του Κεντρικού Αντλιοστασίου Ύδρευσης που ελέγχει τη λειτουργία των 4 αντλητικών συγκροτημάτων.

Με την εγκατάσταση ρυθμιστών στροφών στα αντλητικά συγκροτήματα προέκυψε μείωση της απορροφούμενης ισχύος από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Τέλος, η εγκατάσταση Η/Ζ καλύπτει τη λειτουργία των απαιτούμενων αντλητικών συγκροτημάτων σε περίπτωση διακοπής ή εν γένει ακαταλληλότητας του ηλεκτρικού ρεύματος του δικτύου μέσης τάσης της ΔΕΗ και την άμεση και αυτόματη ρευματοδότηση του αντλιοστασίου.

Advertisements
Σχολιάστε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: